
Ga direct naar: Streptococcen - Zomermaatregelen
Deze bacterie wordt van de ene big op de andere overgedragen door direct ‘neus-
neuscontact’. De kiem kan zich ook binnen een bedrijf verspreiden via aerosolen (deeltjes
in de lucht). De bacterie kan zich vele maanden in de tonsillen van klinisch gezonde
biggen ophouden, hierdoor zijn veel zeugen drager van deze bacterie. Tips om deze
bacterie te bestrijden:
De meest waarschijnlijke besmettingsbron voor een bedrijf zijn de zeugen die drager zijn
van de kiem. Buiten het varken kan de kiem in zeer koud, vriezend weer 15 weken of
langer overleven, maar bij normale kamertemperaturen sterft hij echter binnen 1 à 2
weken af. In rottende karkassen kan hij lange tijd overleven.
De zeug geeft via de biest antistoffen door aan de zogende biggen. De ziekte komt
daarom bij deze groep dieren maar zelden voor, tenzij de betreffende bacterie voor het
eerst op het bedrijf is binnengekomen. De ziekte komt veel vaker voor in de periode na het
spenen, begint vaak 2 – 3 weken ná het spenen of net na opleg in de vleesvarkensstal.
Ziekte kan echter optreden tot op een leeftijd van ca 36 weken.
Op endemische bedrijven kan het aantal gevallen toenemen door:
Aandachtpunten:
Wij leveren veevoer op maat voor veehouderijen.
Bent u benieuwd wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Onze specialisten adviseren u graag over de mogelijkheden.
De meest gangbare vorm van stalkoeling is koeling met hogedruknevel bij de luchMnlaat. Dit is ook bij bestaande stallen in te passen en is prijstechnisch al snel interessant. Lacterende zeugen hebben zomers al gauw last van hi9estress met een dalende voeropname en mindere melkgiU als gevolg. Je de inkomende lucht met 5 tot 6 graden Celsius koelen.
Een aantal aandachtspunten:
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer